Pioneren Nyborg vs en nølende regjering og et stadig mer famlende FHI.

Hvorfor er Folkehelseinstituttet (FHI) mer opptatt av å unngå massehysteri og bremse spredningen av koronaviruset, enn å få sannheten frem i lyset og innføre tiltak som faktisk fungerer?

Etter tirsdagens “Debatten” i NRK, virker det som om FHI, med Helsedirektoratet i ryggen, febrilsk forsøker å minimere effekten av OUS-forsker Nyborgs klare tale. Overlege Preben Aavitsland i FHI skylder på for liten taletid i onsdagens VG, selv om alle som så “Debatten” tirsdag, kan skrive under på at verken han eller Bjørn Guldvog ble avbrutt, eller på annet vis ikke tillatt å svare utdypende på samtlige påstander.
Fredrik Solvang ledet dette fint, som vanlig, men i den første delen av programmet ble han litt for mye mikrofonstativ. Han stilte få kritiske spørsmål til Nyborg, sutret Aavitsland dagen derpå.

Programleder for “Debatten”, Fredrik Solvang, sier seg enig i at Aavitsland og Guldvog ikke fikk så mye taletid i akkurat dette intervjuet, men forklarer det med at pressen nærmest har fungert som mikrofonstativ for myndighetene i to uker.
I lys av det håper jeg Preben Aavitsland kan tilgi at han akkurat denne gangen ikke fikk mest taletid og måtte vike for en stemme som ber dem endre kurs før det er for sent. Har Nyborg rett tror jeg alle forstår hvor ille ute vi er og at jeg og NRK praktiserte informasjonsplikten vår, sier han.

Forsker Gunhild Alvik Nyborg har alle faglige påstander og referanser nedtegnet i et dokument som hun håper å få publisert snart, der alle kan ettergå påstandene hun kom med. Det blir antageligvis særs spennende lesning for noen og enhver.

De som ikke klarer å ta til seg alvoret i Nyborgs varsler, trøster seg med at hele 99,2% av de Italienske koronaofrene hadde andre sykdommer. Med både astma, allergi og hertearytmi i sekken, er ikke dette en sannhet som får meg til å føle meg særlig mye roligere. Hva med deg? Jeg vil tro at brorparten av oss godt voksne nordmenn, antageligvis kjenner flere som har astma/allergi, diabetes, kols og andre lungesykdommer, hjertesykdom, høyt blodtrykk og MS/ALS, enn vi kjenner folk som ikke befinner seg i faresonen?

Et annet chill Bill-argument er at det kun er de eldste som blir kritisk syke. Tallenes tale fra Kina sier derimot at snittalderen på de som blir kritisk syke og må legges inn på sykehus er 59 år. En forenklet forklaring av den statistikken tilsier at det for hver innlagte 81-åring også vil være en 37-åring som blir tilsvarende syk. Temmelig nedslående tall, når den sørgelige sannhet er at det ikke er mange av oss på 40 + som kan skryte av å vandre rundt med en feilfri skrott!

Fakta er at ikke alle som smittes av koronaviruset utvikler symptomer. Når nabogutten ennå slippes inn på rommet til poden, egne barn sendes ut på lekeplassen for å leke med halve nabolaget og foreldre over det ganske land drar ut i finværet for å møte andre barn og voksne på lekeplasser, i skogen og på stranda, sier det seg selv at myndighetene ikke har vært flinke nok til å kalle en spade en spade.

Holdningen til de som tar for lett på situasjonen, tror jeg i stor grad kan tilskrives ignoransen eksempelvis Aavitsland selv utviste, da han påsto at det er greit å tillate ungene utelek i et intervju som ble publisert samme dag hans egen sjef, Camillla Stoltenberg, oppfordret til det motsatte i en annen avis. At FHI både sender ut miksa signaler og fortsetter å oppfordre folk til å ligge unna store forsamlinger, men gjerne kan møtes i mindre grupper – på tross av den dystre utviklingen – er ingenting annet enn en helseskandale. Selv om jeg ikke er utdannet innen smittevern, tør jeg påstå at det med 100 % sikkerhet kun trengs ett sykt menneske for å spre smitte i enhver forsamling!

I en dagsaktuell kommentar i Nettavisen, skriver redaktør Erik Stephansen at vi dessverre ser det gang på gang, at uvanlige situasjoner gjør at enkelte går i et slags automatisk nei-modus. Byråkrater tenker det er tryggest å si nei, da gjør de i alle fall ikke noe feil, kan det virke som.

Jeg velger derfor å sette min lit til hun som via henvisninger til reelle tall og fakta, hadde baller nok til å kritisere FHI og Helsedepartementets handlingsvegring i full offentlighet. Hun minner meg litt om den kinesiske studenten, som i enslig majestet sperret veien for rekken av tanks på Den Himmelske Freds Plass, i forkant av massakren i 1989; tøff nok til å trosse overmakten, trygg nok i sin overbevisning til å kunne påvirke massene og verdt å huske for ettertiden.

Slike pionerer står det respekt av.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg