Pioneren Nyborg vs en nølende regjering og et stadig mer famlende FHI.

Hvorfor er Folkehelseinstituttet (FHI) mer opptatt av å unngå massehysteri og bremse spredningen av koronaviruset, enn å få sannheten frem i lyset og innføre tiltak som faktisk fungerer?

Etter tirsdagens “Debatten” i NRK, virker det som om FHI, med Helsedirektoratet i ryggen, febrilsk forsøker å minimere effekten av OUS-forsker Nyborgs klare tale. Overlege Preben Aavitsland i FHI skylder på for liten taletid i onsdagens VG, selv om alle som så “Debatten” tirsdag, kan skrive under på at verken han eller Bjørn Guldvog ble avbrutt, eller på annet vis ikke tillatt å svare utdypende på samtlige påstander.
Fredrik Solvang ledet dette fint, som vanlig, men i den første delen av programmet ble han litt for mye mikrofonstativ. Han stilte få kritiske spørsmål til Nyborg, sutret Aavitsland dagen derpå.

Programleder for “Debatten”, Fredrik Solvang, sier seg enig i at Aavitsland og Guldvog ikke fikk så mye taletid i akkurat dette intervjuet, men forklarer det med at pressen nærmest har fungert som mikrofonstativ for myndighetene i to uker.
I lys av det håper jeg Preben Aavitsland kan tilgi at han akkurat denne gangen ikke fikk mest taletid og måtte vike for en stemme som ber dem endre kurs før det er for sent. Har Nyborg rett tror jeg alle forstår hvor ille ute vi er og at jeg og NRK praktiserte informasjonsplikten vår, sier han.

Forsker Gunhild Alvik Nyborg har alle faglige påstander og referanser nedtegnet i et dokument som hun håper å få publisert snart, der alle kan ettergå påstandene hun kom med. Det blir antageligvis særs spennende lesning for noen og enhver.

De som ikke klarer å ta til seg alvoret i Nyborgs varsler, trøster seg med at hele 99,2% av de Italienske koronaofrene hadde andre sykdommer. Med både astma, allergi og hertearytmi i sekken, er ikke dette en sannhet som får meg til å føle meg særlig mye roligere. Hva med deg? Jeg vil tro at brorparten av oss godt voksne nordmenn, antageligvis kjenner flere som har astma/allergi, diabetes, kols og andre lungesykdommer, hjertesykdom, høyt blodtrykk og MS/ALS, enn vi kjenner folk som ikke befinner seg i faresonen?

Et annet chill Bill-argument er at det kun er de eldste som blir kritisk syke. Tallenes tale fra Kina sier derimot at snittalderen på de som blir kritisk syke og må legges inn på sykehus er 59 år. En forenklet forklaring av den statistikken tilsier at det for hver innlagte 81-åring også vil være en 37-åring som blir tilsvarende syk. Temmelig nedslående tall, når den sørgelige sannhet er at det ikke er mange av oss på 40 + som kan skryte av å vandre rundt med en feilfri skrott!

Fakta er at ikke alle som smittes av koronaviruset utvikler symptomer. Når nabogutten ennå slippes inn på rommet til poden, egne barn sendes ut på lekeplassen for å leke med halve nabolaget og foreldre over det ganske land drar ut i finværet for å møte andre barn og voksne på lekeplasser, i skogen og på stranda, sier det seg selv at myndighetene ikke har vært flinke nok til å kalle en spade en spade.

Holdningen til de som tar for lett på situasjonen, tror jeg i stor grad kan tilskrives ignoransen eksempelvis Aavitsland selv utviste, da han påsto at det er greit å tillate ungene utelek i et intervju som ble publisert samme dag hans egen sjef, Camillla Stoltenberg, oppfordret til det motsatte i en annen avis. At FHI både sender ut miksa signaler og fortsetter å oppfordre folk til å ligge unna store forsamlinger, men gjerne kan møtes i mindre grupper – på tross av den dystre utviklingen – er ingenting annet enn en helseskandale. Selv om jeg ikke er utdannet innen smittevern, tør jeg påstå at det med 100 % sikkerhet kun trengs ett sykt menneske for å spre smitte i enhver forsamling!

I en dagsaktuell kommentar i Nettavisen, skriver redaktør Erik Stephansen at vi dessverre ser det gang på gang, at uvanlige situasjoner gjør at enkelte går i et slags automatisk nei-modus. Byråkrater tenker det er tryggest å si nei, da gjør de i alle fall ikke noe feil, kan det virke som.

Jeg velger derfor å sette min lit til hun som via henvisninger til reelle tall og fakta, hadde baller nok til å kritisere FHI og Helsedepartementets handlingsvegring i full offentlighet. Hun minner meg litt om den kinesiske studenten, som i enslig majestet sperret veien for rekken av tanks på Den Himmelske Freds Plass, i forkant av massakren i 1989; tøff nok til å trosse overmakten, trygg nok i sin overbevisning til å kunne påvirke massene og verdt å huske for ettertiden.

Slike pionerer står det respekt av.

 

Ufarlig forkjølelse eller dødelig egoisme?

Til tross for myndighetenes innstendige oppfordring om at alle som ikke føler seg 100 % i vater holder seg hjemme med god margin, vaser folk stadig rundt med selvdiagnostisert “ufarlig forkjølelse” og annet “smårusk” i systemet.

Ha’kke korona jeg, vettu. Det ville jeg ha merket.”

NEI, du vil ikke nødvendigvis dèt – og nettopp de som viser seg å ha så vage symptomer at de ikke tar de på alvor, er de største smittebombene, der de vandrer rundt og ikke bryr seg om andre enn seg selv.

I nær omgangskrets har jeg 3 skrekkeksempler.

Den ene kom syk hjem fra et land som senere ble erklært risiko-område, og gjorde sitt for å bli testet, uten at legevakta var villige til å gjøre det. Resultatet ble at vedkommende dro syk på jobb de neste fjorten dagene, før ledelsen våknet, og beordret personen hjem og i seng. 2 uker senere er legevakta nå sikre på at det er snakk om Korona, siden “forkjølelsen” har pågått i 4 uker og satt seg i luftveiene. I dette tilfellet gjorde vedkommende alt etter boka, men ble dessverre ikke tatt på alvor, og kan potensielt ha smittet mange.

Den andre har et barn som går i barnehage med et mistenkt tilfelle. Først var barnet sykt, deretter partneren, og da det var vedkommendes tur til å få diarè, oppkast og feber, ble senga holdt akkurat de to dagene det sto på. Deretter bar det rett på jobb. At brukerne vedkommende passer i yrket sitt, nå blir utsatt for noe som kan være en dødelig sykdom, er visst ikke så farlig.

Den tredje er i ferd med å innse at det kanskje ikke har vært så veldig lurt å jobbe, besøke familie og dra på fest med en “forkjølelse” som har vart i ukesvis. Når det nå også er snakk om hodepine og tap av smak- og luktesansen – som legene mener er typiske Korona-symptomer – får pipa en annen lyd. Mulig det er tilfeldig, mulig ikke. For de som har vært i nærheten av vedkommende de siste ukene sin skyld, er det bare å krysse fingrene og håpe på det beste.

Så hva hvis det ikke er tilfeldig, forkjølelse eller omgangssyke de har gått rundt med? Vi VET jo nå at symptomene kan være diffuse og individuelle. Er ikke det å late som ingenting, for å slippe karantene, å gamble med andres liv?

Kanskje blir ikke dama i kassa på Rema 1000, kollegene eller venninna di syk – men hvis de blir det, reagerer de kanskje som deg, og tror at det “bare er en forkjølelse” de brygger på. I verste fall drar de dermed elendigheten med seg til sine barn, som antageligvis ikke får symptomer engang, og derfor kryper intetanende opp på fanget til sine gamle og syke besteforeldre neste gang de er på besøk.

Hva da?!?

Fordi jeg potensielt har vært utsatt for smitte selv, på jobb, i butikken, hos venner… ja, omtrent på en slik måte vi alle kan ha blitt det – holdt jeg meg for meg selv da jeg våknet med rennende nese etter å ha vært litt tung i hodet og småkvalm kvelden før. Nå, 5 dager senere, er jeg forholdsvis sikker på at det “bare var litt allergi”, og vurderer å ta turen ut igjen. Om ikke annet for å handle nødvendighetsvarer. Moren min, som er i risikogruppen, tør jeg ikke å besøke før jeg har vært uten kontakt med andre i minst 1 uke – for hva hvis?

Til deg som vandrer rundt med skylapper og egotripper på andres potensielle bekostning, har jeg bare èn ting å si, og det er:

Slutt å oppføre deg så forbaska egoistisk, og hold deg hjemme hvis du ikke føler deg 100 % frisk!

Karantene-medaljens to sider

Ektefeller i Corona-karantene:

“Må vi holde oss inne i FJORTEN dager?! Da blir det krangling om fjernkontrollen, badet, doen, varmtvannet, godteriet, Wii’en, rødvinen, dyna, volumet, godstolen og leggetider! Hvordan skal vi klare å overleve dette som en familie???”

 

Single i karantene:

“Null shavings på FJORTEN dager? Jippiii!!!!”

 

 

“Det er synd at de som vet hvordan landet skal styres, er opptatt med å klippe hår og kjøre taxi.”

Hørt den før? 

Forskjellen på før og nå, er at man ikke lenger kan knytte de største besserwisserne opp mot et par spesifikke yrkesgrupper, da de som roper høyest, og uttaler seg mest bastant om mye de i utgangspunktet ikke har greie på i dagens samfunn, tilhører enthvert yrke, kjønn, alder, størrelse, etnisitet og utseende.

Men den beskrivelsen passer jo både deg og meg, tenker du kanskje?

Alle er selvsagt ikke like bastante, eller ukritiske til hva de roper opp om. Men de som er det, har ofte noe til felles.

Kan du gjette hva det er?

Svaret er å finne i NRK Satiriks sin “reportasje”, som du kan se ved å klikke på denne linken: Nordmann forbløffer verden: Innvandringsekspert i januar, klimaekspert i februar og virusekspert i mars

Enjoy! 😉

Surfer du litt her og der, foretar du bakgrunnssjekk på det du deler videre, eller uttaler du deg bastant på sviktende grunnlag og har dermed noe til felles med de største besserwisserne..?