Nytt år – nye muligheter?

Like sikkert som at “alle” slankekurer begynner på en mandag, like sikkert er det at det store flertall av befolkningen har intensjoner om å begynne et nytt og bedre liv hver eneste gang kalenderen viser 1. januar.

Det virker som om folk tror at ting har større sjanse til å bli bedre, større og raskere – og vi selv rikere, flinkere og slankere – i januar, men er det virkelig noe annet enn tallet vi har skrevet sist i datoen de foregående 365 dagene som automatisk endrer seg etter at bråket fra tusenvis av nyttårsraketter har stilnet?

 

Clock with fire wings
Licensed from: dvarg / yayimages.com

 

Jeg har hatt noen forsett opp igjennom årenes løp. I ungdommen skulle jeg forelske meg mindre og svakere, la håret gro og bli en bedre datter for mine håpefulle.

I 20-årene slo medmenneskeligheten inn og jeg bestemte meg for å lære meg tegnspråk. Ikke fordi jeg kjenner noen døve, men nettopp fordi jeg (som de fleste hørende) ikke kjenner noen. Den gang (som nå) mente jeg at det var det komplette idioti å påtvinges nynorsk på  skolen, når vi ville hatt mye større nytte av å lære døvespråk, slik at denne gruppen mennesker slapp å bli ekskludert fra resten av samfunnet på alle områder som krever andre måter å kommunisere på enn skriftlige.

I 30-årene hadde jeg innsett at forsett sjelden blir gjennomført og anså det derfor som bortkastet å bruke tid på å lage noen eller dvele over hva de skulle gå ut på. 

Etter at jeg rundet 40, må jeg innrømme at jeg (som de fleste “gæmliser”) stikker fingeren stadig lenger ned i jorda og tenker over hvem jeg er, hva jeg gjerne skulle vært og hvorfor ting er blitt som de er blitt – og ender opp med en stadig lengre liste år etter år.

 

Dirty Hand
Licensed from: mrdoomits / yayimages.com

 

På Facebook får vi opp gamle minner. Dagens minne tipset meg om foregående års gode intensjoner og ga inspirasjon til dette innlegget. I min verden har forsettene nemlig aldri dreid seg om å få kjæreste eller å slanke seg, men et ønske om å endre en situasjon eller ta kontroll over egen skjebne.

Jeg scrollet meg derfor nedover siden min og begynte å sammenligne løftene jeg har pålagt meg selv de siste årene.

På tampen av 2012 skrev jeg følgende:

“Et nytt år står på trappene, noe som betyr at nye muligheter vil banke på døren. Gleder meg til å åpne opp og se hva livet har å by på! Gode mennesker, fine opplevelser og spennende utfordringer vil inviteres inn, mens alt som minner om energityver, snyltere, negg’er og egosentikere skal få stå i kulda og fryse (til de eventuelt tar skjeen i en annen hånd) 😉 Mitt fortsett er at livet i hovedsak skal romme positivitet, løsninger og lykke i 2013 – og sikter jeg på stjernene, vet jeg at jeg i det minste vil nå månen 😉) Så derfor.; Vær din egen lykkes smed og gjør 2013 til et GODT nytt år! ♡”

Intensjonen var god, og jeg trodde fullt og fast på at jeg skulle få det til. I etterpåklokskapens lys ser jeg at det er visse personer jeg med fordel kunne unngått å dra inn i livet mitt og andre jeg burde ha skjøvet bort tidligere, men, men… tanken var i hvert fall god.

På tampen av 2013 fikk jeg tydeligvis et anfall av ærlighet og skrev følgende om mine planer for 2014:

“Hva er DINE forsetter? Jeg vurderer å drikke mindre (øl), elske og ære kun én (ad gangen) og være 100 % ærlig (når jeg ikke drar en hvit løgn)… Og med det ønsker jeg dere alle et Godt Nytt År! c”,)”

Det løftet klarte jeg å holde uten problemer. Det har blitt mye rødvin siden da, for å si det sånn…

I desember 2014 var jeg tydeligvis så innstilt på å endre min fremtidige fortid at jeg konkluderte med følgende:

“Det eneste som sier noe om fremtiden, er fortidens handlinger og reaksjonsmønster. Jeg vil derfor bruke 2015 til å skape en fortid jeg kan være stolt av å ha som referanse, når fremtidens fremtid skal spås. Dét er mitt forsett.

Godt Nytt År, Godtfolk!”

I og med at siste halvdel av 2015 viste seg å bli fylt av hyggelige overraskelser og positive hendelser, vil jeg definere dette løftet som en delvis suksess 🙂

På slutten av 2015 hadde jeg følgende tanker om året vi akkurat forlot:

“Hvorfor gå for nye, fine forsetter for 2016, når jeg har alt å vinne på å fortsette trenden jeg startet i fjor? Da sluttet jeg å tilby mitt nærvær der det ikke var ønsket. Ga opp å prøve å inkludere de som ikke vil være en del av et større fellesskap. Sluttet å bry meg om halvsannheter sladrekjerringer av verste sort serverer omgivelsene. I stedet begynte jeg å fokusere på de som vil elskes av meg. De som er villige til å gå i dialog, uten å la egne negative følelser stå i veien for et fruktbart samarbeid. De som kvalitetssjekker halvsannheter med kilden, istedenfor å videreformidle tøv. De som er positive. De som ler mer enn de klager, ser på problemer som utfordringer og unner andre å ha det bra! 😊 Resultatet ble ikke som forventet. Istedenfor å fortsette livet “alene”, slik jeg var innstilt på, har det siste halvåret bestått av positive overraskelser i form av kjærlige handlinger, inkluderende valg, familiehygge, fantastiske venner og kos, kos og atter KOS! Så takk for et overraskende 2015 og velkommen til et enda mer spennende 2016! Klem til alle som en fra et slitent (men hæppi) surrehue 

Dessverre skulle 2016 vise seg å bli året jeg innså at jeg fortsatt omgås folk som setter egoet over fellesskapet, folk som setter hensynet til eget følelsesliv over følelsene til de mest hjelpeløse av oss og folk som møter ethvert forsøk på å inkludere med ekskludering.  

Foruten å bli mer påpasselig med å plassere ansvaret der det hører hjemme i fremtiden, nøyer jeg meg med å repetere noen tanker jeg skrev ned i 2012, og som jeg stadig føler er like beskrivende:

“Vi som er fornøyd med livet, er det ikke fordi vi eier alt vi ønsker oss og har en problemfri tilværelse. Vi har simpelthen innsett at du først blir lykkelig når du lærer deg å sette pris på det du har råd til, slutter å måle deg opp mot andre, fokuserer på hva godt enhver utfordring kan føre til og minner deg selv på hva du har å være takknemlig for – hver eneste dag.

Lykke oppstår ikke når det klages. Lykke LAGES”

Med de ordene vil jeg ønske dere alle et riktig GODT NYTT ÅR og lykke til med forsettene.

PS: Jeg kan fortsatt ikke et kløyva ord på “døvespråk” utover:

thumbs up and down
Licensed from: diego_cervo / yayimages.com

 

 

#blogg #nyttårsaften #januar #nyttårsforsett #løfter

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg