Internett er en flopp!

Alt nytt er uforståelig. Alt som er uforståelig, er farlig. Alt som er nytt, uforståelig og farlig må motarbeides. Hjelper det ikke å motarbeide det nye, uforståelige og farlige, må det latterliggjøres. Fungerer ikke noe av overstående, behandle det nye, uforståelige og farlige som et aksiom. Det vil si: gi opp, og lev etter regelen if you can’t beat them, join them.

Tenker du også slik? Eller er du som meg; full av sunn skepsis, men allikevel glad i å utforske alt som er nytt og spennende, og stor tilhenger av de som tør å gå utenfor boksen, utvikle seg og ta sjanser? Setter du pris på innovative menneskers ideer og videreutvikling, eller skal ting helst være som de alltid har vært?

De siste dagene har jeg hatt en lang diskusjon vedrørende en salgsform mange fortsatt virker redd for, nemlig nettverksalg. Multi level marketing (MLM). Pyramidesalg. Kjært barn har tydeligvis fortsatt mange navn.

At en salgsform som har eksistert siden 1886, da Avon ble grunnlagt, fortsatt kan kalles ny og skummel, forundrer meg stort. (Listen over de 10 eldste, gjenlevende nettverkselskapene finner du her.) Selv Facebook kan ikke kalles nytt og ukjent lenger, og det har folk flest bare kjent til i litt over et tiår. 

“Virker noe for godt til å være sant, så er det sannsynligvis dèt.” Dette er en kjent og kjær konklusjon for mange. Da er vi inne på diskusjonens opphavstema, som på merkerlig vis startet med Bitcoin før det endte i nettverkssalg. Bitcoin og block chain-teknologien har også eksistert i snaue ti å, men først i fjor virket det som om folk flest fikk øynene opp for det – og med det startet “kampen”. Det er selvfølgelig ingen kamp på tørre nevene jeg sikter til, men folks behov for å ufarliggjøre nettopp det nye og uforståelige, som de finner så farlig.

De mest populære motargumentene dreier seg stort sett om at Bitcoin er en hype à la det Nederlandske tulipankrakket på 1600-tallet, at Bitcoin må forbys fordi det kan brukes til hvitevasking, dophandel og annen lyssky virksomhet (som om cash aldri har blitt brukt til det, mener jeg), og at verdiøkningen er for god til å være sann. Back to scary-lary-basic, med andre ord.

Tilhengerne ser på kryptovaluta som et fritt og uavhengig betalingsmiddel og spennende investeringsobjekt, og block chain-teknologien som fremtidens måte å overføre midler og filer på.

Jeg skal ikke ha noen lang avhandling om hverken MLM-salg eller kjøp og salg av Bitcoin. Dette er bare to gode eksempler på hva som kan få folk til å ty til ufine metoder i sin iver etter å hindre en uunngåelig utvikling.

Et par dager før nevnte diskusjon startet, dukket ironisk nok et bilde jeg delte på Facebook for flere år siden opp i “dagens minner”. Etter å ha sett retningen diskusjonen tok, kom jeg til å tenke på det igjen, og fant det frem. Bildet er av en artikkel i Dagens Næringsliv, skrevet for enogtyve og et halvt år siden… eller sagt på en måte som gjør at også den yngre garde skjønner det: for 21,5 år siden. 

Hver gang jeg leser artikkelforfatterens bastante uttalelser (for her er det ikke mye synsing å spore), tenker jeg at noen skeptikere er skeptiske at man lurer på om hjulet ville blitt tillatt oppfunnet, dersom de styrte skuta back in the days? 

Bildet under har med andre ord inspirert dagens innlegg. Det som står skrevet er så herlig bedrevitende, at jeg tror selv de uten min nerdehumor vil skratt-le, og antageligvis kjører et søk etter forfatteren på Facebook straks de har lest siste punktum (som meg). Det du da finner, vil kanskje overraske deg 😉 

Fornøyelig lesning!

Klarer du ikke å lese skriften på bildet, kan du bla ned og lese avskriften under. 

 

Den store feil fremtidsforskere og datafreakere gjør, er å trekke erfaringene fra bruk av PC fra arbeidsplassene inne i hjemmene. En slik projisering holder ikke, skriver Leif Osvold i Oslo.

Internett en flopp!

Dataeksperter og såkalte fremtidsforskere spår i økende grad at Internett vil bli dominerende i vårt dagligliv i de nærmeste årene, fordi vi vil bli nødt til å ta den i bruk via vår hjemme-PC. Tilbakevisning av slike gale trend-baserte påstander er nå nødvendige, og her er en mot-hypotese: Internett er en flop: det vil si en "motegreie" som kommer til å dø ut om et par år.
Det er tre grunner til dette: 1) Ingen av aktørene på nettet vil tjene penger på å legge seg der med sine tilbud, 2) privat bruk av nettet vil være marginalt, og 3) mengden av informasjon på nettet vil bli så enorm at det vil skape frustrerende store søkeproblemer, og dermed frafall av brukere. Hva gjelder punkt en så tror jeg at vi snart vil få se en leverandørflukt fra Internett, når disse oppdager at de har lurt seg selv, redde for ikke å være moderne eller være til stede der "alle de andre" er.
Hva gjelder punkt 2 så vil jeg ta utgangspunkt i hva flere medieguruer sier. De uttaler at Internett innen år 2000 vil være en like naturlig del av dagliglivet som PC-en er i dag. Dette postulatet er galt, av den enkle grunn at PC idag ikke er en naturlig del av dagliglivet. Feilen oppstår fordi man ikke skiller mellom bruk av PC på jobb, og hjemme.
Datautviklingen og bruk av PC på jobb har revolusjonert arbeidslivet, og vil fortatt gjøre det. Dette er stort sett en velsignelse for arbeidstagerne. Den store feil fremtidsforskerne og datafreakene gjør er imidlertid å trekke erfaringene fra bruk av PC på arbeidsplassene inn i hjemmet. De påstår derfor at en tilsvarende revolusjon vil skje der, men en slik projisering holder ikke, hverken i teori eller praksis. Utbredelsen av PCer i hjemmene vil nok øke noe i årene som kommer, men jeg tror vi allerede er nær toppen. Og denne toppen er kanskje fem prosent av befolkningen, mens med andre ord 95 prosent ikke bruker PC hjemme (selv om mange har kjøpt en). Og det er bruken av PC som teller, ikke besittelsen. Grunnen til dette er simpelthen at mennesket er et sosialt vesen, og etter en stund kommer til å bli lei av å kommunisere med en maskin i fritiden. PC i hjemmet kommer i all hovedsak til å bli brukt i jobb- og studie-relaterte oppgaver, samt til spill og underholdning. Og selv volumet av disse positive anvendelsene blir små, også på lang sikt. 
Det er forbløffende å konstatere hvordan fremtidsforskere og dataeksperter overser dette fundamentale sosiale element hos mennesket. Det er enkelt å registrere at vi mennesker er slik skapt at vi ikke ønsker å forholde oss til en datamaskin hele dagen, men at vi trenger å kommunisere med andre levende vesener. Særlig gjelder det dem som bruker PC på jobben. Vi vil derfor ikke benytte en maskin når vi i fritiden skal kommunisere med omverdenen. Vi vil heller ikke sitte alene hjemme og utføre jobben vår, uten kommunikasjon med et kollegialt arbeidsmiljø. Såkalt "fjernarbeid" kommer derfor heller aldri til å bli særlig utbredt, men forbli en ubetydelig avart. 
Mennesket vil alltid knytte seg til et sosialt felles miljø, fordi det hører til de basale holdninger, og behov vi er skapt med. Disse vil ikke endre seg i nevneverdig grad, på tross av PCen. Når vi skal bestille våre billetter eller reiser så vil vi snakke med et levende menneske, ikke taste inn på en maskin. Når vi leier vår video så vil vi besøke utleieren og velge i visuelle omgivelser. Shopping vil vi gjøre ved å oppsøke det levende miljø i butikkene, ikke sitte hjemme og bestille varer. Vi klarer ikke å "snakke" med eksterne familiemedlemmer eller venner via en PC, så lenge vi kan ringe eller besøke dem. Vi vil ikke lese hverken aviser, fag- eller skjønnlitteratur ved å "bla" i en datamaskin, men ved å kjenne papiret og boken i våre egne hender. Disse tingene vil ikke kunne erstattes av "PC-opplevelser", og slik vil det heldigvis fortsette å være, for slik er den menneskelige natur. Kort oppsummert: de sosiale basis-behov hos oss står i direkte motstrid til bruk av datasystemer i hjemmet, og vil naturligvis seire i det lange løp. Og når det gjelder bruk av Internett for å få all verdens informasjon, så tror jeg dette vil dø ut av seg selv. Vi er allerede overfôret med informasjon, og får dessuten den vi trenger via trykte medier, radio og TV.
I dag er det kun èn prosent av befolkningen som bruker Internett hjemme, og særlig flere tror jeg ikke det vil bli. Hvordan det er mulig å lage så mye styr omkring et medium som 99 prosent av befolkningen ikke benytter seg av privat, kan bare forklares med at det er massemediene som er hovedaktørene også på Internett. 

 

Jeg har sagt det før, og sier det igjen: før visste vi at jorda var flat. Jeg lurer på hva vi “vet” i dag, som fremtidens borgere vil le seg skakk av i morgen?

Og sånn går nu dagan…

 

 

#blogg #ladycarina #tankerangling #skepsis #bitcoin #mlm #nettverksalg #internett #facebook #utvikling #dagensnæringsliv #humor

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg