Går skatten din på en smell i forhold til deg?

Evner du å glede deg over at naboen fikk igjen på skatten, eller trigger slike nyheter et stikk av misunnelse og irritasjon? I så fall kan det også være at du ikke er den beste partneren for din kjære.

Ifølge denne artikkelen, mener ekspertene at par som deler og feirer hverandres små og store triumfer, bygger solide, robuste relasjoner. Dette gir seg igjen utslag i trygge, livslange ekteskap.

Så hvorfor gjør ikke alle bare det samme?

Måten å gi respons på deles i 4 grupper etter denne modellen. Det er:

– aktiv og konstruktiv
– passiv og konstruktiv
– aktiv og destruktiv
– passiv og destruktiv

Å gi aktiv og konstruktiv respons betyr å klare gi positiv feedback på en engasjert måte når noen opplever noe bra. Det er et selvsagt mål for alle som ønsker å bygge gode relasjoner, men som med alt annet, kommer ingenting av seg selv. Vi må derfor øve oss på å møte våre nærmeste på denne måten hvis det skal ha effekt.

Siden en overdrivelse vil kunne oppleves negativt, gjelder det å finne en balanse. For mye av det gode vil også her kunne oppleves som nettopp for mye av det gode.

Noen vil slite mer enn andre for å få det til, mens andre ikke vil ha noe ønske om å endre seg – rett og slett fordi de ikke innser at de bruker en av de mer relasjons-ødeleggende metodene å gi respons på.

Da den foreløpige skatteberegninga ble lagt ut i går, slo det meg hvor lik en persons respons er selv om temaet varierer. Det vil si at en som ikke evner å glede seg på dine vegne når du forbigår vedkommende karrieremessig, heller ikke evner å reagere med annet enn likegyldighet og irritasjon på at du får mer igjen på skatten (eller mindre smell) enn hen selv.

Derfor har vi alle en unik muligheten til å få litt bedre selvinnsikt i disse dager. Vi kan rett og slett trekke paralleller mellom vår egen respons overfor dem som tilsynelatende kom bedre ut av skatteoppgjøret enn oss, og måten vi møter familien, partneren og venner på i andre sammenhenger.

Svaret viser deg om du er i stand til å bygge – og ivareta – en god relasjon, eller om du egentlig er årsaken til at ting ikke fungerer på sikt.

Tør du?

#blogg #tankerangling #ladycarina #skatten #relasjoner #respons

2 kommentarer
  1. Bra du skriver om dette! Det er nok mange som ikke tenker over hvordan de forholder seg til andres suksess, og hvordan det kan påvirke forhold. Selv i et vennskap er det viktig å være klar over hvilken type respons du gir.
   Jeg gjør mitt beste for å gi positiv respons når andre rundt meg får til noe bra, men jeg vet at jeg har lett for å være kald. Hvis noen hoverer, for eksempel, blir jeg gjerne kald og klarer ikke å få opp entusiasmen. Det er nok noe i det der med dårlige vinnere også. Hvis noen alltid skryter, så vil du ikke gi dem den responsen de fortjener.

  2. pebble: Takk for interessant betraktning. Det er nok mange som kjenner seg igjen i dette. Jeg valgte å ikke utdype de forskjellige typene respons, siden de er ganske så selvforklarende. Håper og tror de fleste aner hvor de hører hjemme etter å ha tatt “skatte-sjekken” – og forhåpentligvis blir sin egen væremåte mer bevisst 😉 Ha en fin kveld videre.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg