Kjerringa mot strømmen, og energi til spottpris.

Min mor på 73 er en av de som aldri så poenget i å sette seg inn i hva installasjon av ny AMS-måler (AKA smartmåler) egentlig gikk ut på.

Samtidig var det med voksende bekymring jeg informerte omgivelsene om det som var i ferd med å skje, via Facebook-deling av artikler som beskrev Acer-avtalen og beslutningen om å innføre nye smartmålere i de tusen hjem. At det ene hang sammen med det andre ante jeg tidlig. Jo mer jeg leste, dess mer bekymret ble jeg for de økonomiske og helsemessige utfordringene dette potensielt kunne føre med seg. Mens min egen nattesøvn ble stadig dårligere, sov derimot min uvitende mor fortsatt godt om natten.

Da Skagerak Nett begynte å tre utskifting av målerne ned over hodet på kundene sine, godtok min mor, som folk flest, pålegget uten å mukke, mens jeg satt meg på bakbena. Jeg satt meg så godt ned at jeg fikk føle Skageraks trakasserende behandling av motvillige kunder på kroppen daglig. Det som startet med informative brev og oppfordringer om å ta kontakt, gikk over til telefonterror i form av inntil 3 daglige oppringninger og en nådeløs avvisning av samtlige argumenter jeg kom med for å slippe å få elendigheten i hus.

Det føltes derfor som en befrielse da en flyer fra Stopp Smartmålerne dumpet ned i kassa mi, rett etter at jeg hadde mottatt nettselskapets n’te avslag på min søknad om fritak. Godt å vite at jeg ikke sto alene mot overmakten, og at det var andre der ute som heller ikke kjøpte all info rått, handlet ut fra sunn skepsis og fornuft og hadde et vitebegjær som gjorde at de satt seg på bakbena når de ikke fikk svar som holdt mål.

En ubetydelig 10’er fattigere, var jeg meldt inn som medlem av protestforeningen. På den måten ble jeg gjort oppmerksom på blant annet hvordan Statens Strålevern (nå Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet), nekter å endre informasjonen de har lagt ut på nettsiden sin, selv etter å ha blitt gjort oppmerksom på at deres info om strålingen fra AMS-målere er beviselig mange ganger lavere enn hva tilfellet er. Slik tåkelegging øker ikke tilliten for min del, i hvert fall.

Jeg skjønte etterhvert at det å uttrykke bekymring overfor teknologien de tok i bruk, var like virkningsfullt i møte med Skagerak Nett som å tisse i buksa for å holde varmen i kulda. De hadde ordnet seg fint, ved å kreve legeerklæring for i det hele tatt å vurdere fritak, samtidig som de var helt klar over at fastlegene ble nektet å ta folks plager på alvor av Helsedirektoratet. Heldigvis har jeg en klok fastlege, som – etter først å ha nektet meg en legeerklæring – konfererte sine kolleger, slik at de i fellesskap fant en løsning, ved å tilby pasienter som ønsket det en erklæring som kun bekreftet dennes bekymring. Greit nok. Jeg har aldri hatt plager jeg tror skyldes stråling, og ville derfor heller aldri påstått det. Men at jeg er sterkt bekymret for langtidsvirkningene av å utsettes non-stop for mikrobølge-impulser i eget hjem, er en uomtvistelig sannhet, og noe jeg tror alle som har hatt store helseutfordringer kan kjenne seg igjen i.

Endelig ble jeg fritatt for installasjon av smartmåler, og etter måneder fylt av truende brev, daglig telefonterror og endeløse, ufruktbare diskusjoner via mail, trodde jeg kampen var over.

Hvor lenge var Adam i Paradis? Svaret er: til eplene ble modne, og i dette tilfellet viste de seg å bli overmodne på null komma niks. Det vil si; jeg ble riktignok fritatt for AMS-måler med kommunikasjonsdel, men selv om jeg hadde hatt en automatisk avlesbar, velfungerende strømmåler i mer enn 10 år allerede, påsto Skagerak Nett nå at jeg fremdeles var pliktig til å skifte ut måleren min. Denne gang med en AMS-måler uten kommunikasjonsdel, da denne visstnok var mer nøyaktig enn den jeg hadde. Hørt på makan.. Fordi den må leses av manuelt, mente de dessuten at jeg var pliktig til å betale et gebyr for manuell avlesning.

De som kjenner meg godt, har sikkert allerede skjønt at jeg nekter å godta det jeg mener er det komplette idioti. Nye eposter ble sendt, der jeg påsto at Skagerak Nett selv må påkoste unødvendige endringer de innfører uten kundenes samtykke. Men nei. Fordi jeg fortsatt nektet dem tilgang til sikringsskapet, og tviholdt på min gamle, automatisk avlesbare måler, ble svaret at jeg heretter ville bli avkrevd 1/12 av et årlig “manuelt avlesningsgebyr” på rundt 2.500,- via den månedlige strømfakturaen!

Toppen av kaka må ha vært da Skagerak Nett ringte meg igjen – denne gang for å avtale installasjon av manuell avlesbar AMS-måler. Da jeg takket pent “nei”, påsto vedkommende herremann at jeg nå var den eneste i mitt område som fortsatt ikke hadde installert AMS-måler uten kommunikasjonsdel. Han visste tydeligvis ikke at jeg var medlem av Stopp Smartmålerne, så da jeg ba ham bekrefte at jeg hørte riktig, gjentok han at jeg var den eneste i deres område som ennå ikke hadde byttet ut måleren sin. Jeg kunne nesten høre tennene hans gnisse da jeg informerte ham om at jeg – som medlem av Stopp Smartmålerne – selv hadde møtt flere fra området som påsto de nektet å få enhver form for AMS-måler i hus. Jeg sa videre at de ikke hadde anledning til å gå inn i huset mitt uten min tillatelse, og at de uten den, måtte gå rettens vei, noe som allerede var forsøkt sør i landet, uten hell for nettselskapets del. Responsen var at det forelå en ny kjennelse med motsatt resultat, men å få linken tilsendt var visst helt umulig å få til. Han avsluttet med å informere meg om at neste skritt ble å sende meg varsel om stenging av strømmen.

Det eneste snevet av fornuft jeg siden har møtt i sakens anledning, var da jeg fikk svar på mailen jeg sendte nettselskapet mitt etter den samtalen, hvor jeg ba dem bekrefte skriftlig at jeg var den eneste som fortsatt motsatte meg enhver form for AMS-måler installert, og ba om link til dommen han viste til. Kundebehandleren oppga vedkommende jeg hadde snakket med sitt navn, bekreftet at det var flere enn jeg som nektet dem tilgang i området, og kunne ikke sende meg noen link, da noen slik dom ikke forelå.

Siden den gang har jeg flyttet fra huset jeg bebodde i nesten 15 år. Mitt nye nabolag er fritatt fra AMS grunnet plassmangel i sameiets sikringsskap (!) og dermed slipper jeg å tenke mer på hverken langtidsvirkningen av å utsettes for pulserende mikrobølgestråler store deler av døgnet, eller å få strømmen min stengt. Dessverre er ikke det tilfelle for mange andre, deriblant Henriette Lien, som nylig postet et innlegg i frustrasjon over sitt eget nettselskap. Slik har det altså blitt…

I dag ble min mor oppringt av en som presenterte seg som en representant for en strømleverandør. Han spurte om hun hadde reagert på strømregninga i det siste, da de mente hun bruker mest strøm på dagtid når strømmen er dyrere. Han tilbød henne å gå inn på en avtale som kartlegger forbruket, slik at de kunne finne et abonnement som passet henne best.

Min kjære mor er en oppegående dame med et krystallklart hode, men da denne ukjente karen, som pratet på en måte som fikk henne til å tro at han ringte fra Skagerak, ga uttrykk for å kjenne til strømvanene hennes – og attpåtil påsto at de drev og kartla forbruket i området – gikk min ellers så sindige mor fullstendig i vranglås og la på, etter en særdeles skarp avskjed.

Vi ble sittende og prate litt om det i ettertid. Et Google-søk tydet på at innringeren mest sannsynlig ikke var en velmenende kundebehandler fra nettselskapet, men en selger fra et av landets energiselskap. Mamma reagerte kraftig på det hun oppfattet som et forsøk på å sko seg på folks bekymring over strømprisene, som stadig blir dyrere. Og selvsagt blir strømmen dyrere, nå som vi eksporterer store deler av vår rene energi til Europa for en billig penge, og må importere dertil dyrere skitten strøm i retur ved overforbruk/strømunderskudd, som et resultat av ACER-avtalen. Da er AMS-målerne gode å ha for griske strømselskap, som skrur opp prisen på den tiden av døgnet de vet folk flest er avhengige av varen de tilbyr. At prisøkningen skyldes et ønske om å flytte forbrukstoppene over på mindre belastede tidspunkt på døgnet, er tull fra ende til annen. Ethvert oppegående menneske vet at en småbarnsfamilie ikke kan flytte middagen til kl 21 og at tante Olga som bor i blokk vil vekke naboen hvis hun setter over klesvaska rundt midnatt… noe som dessuten er brannfarlig og noe Brannvesenet og DSB advarer mot… og at høyere inntekter for dem uansett ikke utvider nettets kapasitet. Til det kreves det større investeringer.

Selv om jeg selv endelig er kvitt Skagerak Nett sitt utidige og ufine mas, vil jeg fortsette å støtte det grundige arbeidet Stopp Smartmålerne og deres samarbeidspartnere gjør. Etter at de slo seg sammen med Miljøvernforbundet, vil jeg tro de får ny vind i mølla. Eia være dem for det, for selv om jeg ikke berøres direkte lenger, har jeg både venner og familie som fortsatt lever i uvisshet om hva som faktisk foregår.

Det skal sies at det å avslutte abonnementet heller ikke skulle gå knirkefritt for seg. Strømselskapet informerte meg først om at de kunne avslutte abonnementet tidligst 2 dager etter bestillingen. Dette var 27. desember. 2. januar mottar jeg en mail, der Gudbrandsdal Energi bekrefter at abonnementet vil avsluttes 4. januar. Da jeg spør dem om hvorfor prosessen er forlenget, får jeg til svar at det heller ikke vil gå å gjennomføre det den 4., men at det først kunne gjennomføres 8. januar, fordi jeg hadde manuell avlesbar strømmåler. SELV OM DEN FORTSATT AVLESES AUTOMATISK AV SKAGERAK NETT. Du snakker om maktmisbruk.

Jeg vil avslutningsvis oppfordre alle til å ofre en tier og det minuttet det tar å registrere seg som medlem av Stopp Smartmålerne. Om ikke for å egen del, så i det minste for kommende generasjoner.

Du vet ikke å sette pris på helsa di før du ikke har den lenger.

Da kan det være for sent.

 

 

 

 

 

Kildehenvisninger via linkene

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg